23 Şubat 2009 Pazartesi

%100 DOĞAL , 100 TARİF



Arzu Aygen & Ülfet Aygen tarafından hazırlanan BEYAZ UNSUZ ŞEKERSİZ HAMUR İŞLERİ kitabını tavsiye ederim.Mutlaka evinizde birbirine benzeyen birçok yemek kitabı vardır ama farklı bir alternatifin bulunması hiçte fena olmaz.Sağlıklı besleneyim ama hamur işlerindende vazgecemiyorum diyorsanız super bir kitap.Özellikle çoçukların vazgecilmesi olan kurabiyeleri bide bu yöntemle deneyinki bünyeye ne kadar az beyaz seker girse o kadar yarar.Neyse ben aldım okuyorum ve denemelerim hakkındada geri dönüşler iyi olduğu için buna güvenerek tavsiye sınıfıma bu kitabı ekledim.

İçeriğinde kekler,pizzalar,kişler,ekmekler,kurabiyeler,poğaçalar,simitler vb. 100 tarif mevcut.

2006 GOURMAND ödülünü almış.Türkçesi Türkiye'nin en iyi sağlık ve beslenme kitabı.

Kitaptan size bir tarif,

İNCİRLİ CEVİZLİ KEK

Malzemeler(8 kişilik)

-10 kuru ceviz

-3 yumurta(akı-sarısı ayrılmış)

-1 çay bardağı pekmez

-100gr tereyağı-4 yemek kaşığı

-1 çay bardağı süt

-1 tatlı kaşığı tarçın

-1 cay bardağı iri dövülmüş cevzi

-1 tutam doğal kaya tuzu

-1,5 su bardağı tam buğday unu

Yapılışı

* Fırınınızı 170 (turbo 150) derecede ısıtın

* Yaklaşık 26 cm çapında tepsinizi hafifçe yağlatıp unlayın.İnciri üzerine çıkacak kadar suyla 5-10 dk.bekletin.Sudan süzüp küçükcük doğrayın,bir kenarda bekletin.

* Yumurta sarıları,pekmez ve tereyağını geniş bir kabın içinde 5 dk. mikserle çırpın.Karışım yoğun bir kıvam almış ve tereyağı parçaları tamamen erimiş olacak.

* Süt ve tarçını ilave edip karıştırın.Doğradığınız incirleri ve cevizi katıp tahta kaşıkla karıştırın.

* Yumurta akını bir tutam tuzla sert kar haline gelinceye kadar çırpın.

* Kar haline gelen yumurta akı ve unu dönüşümlü olarak incirli karışıma ekleyin,her eklemeden sonra tahta bir kaşıkla karışımı dikkatlice aşağıdan yukarıya doğru karıştırarak harmanlayın.Tüm malzemeleri birbirine yedirdikten sonra tepsinize dökün.Üzerini düzeltip sıcak fırının alttan ikinci katına yerleştirin.

* Kekininizi 4o dakika kadar pişirin.Ortasına bastırdığınızda kürdan temiz olacaktır.

Bu tarifi hazırlayanlar hakkında daha fazla bilgi isterseniz,okumaya devam...

YAZARLAR HAKKINDA:

Arzu Aygen
12 yıldır gıda ve yayıncılık sektörlerinde çalışıyor. Aşçı, yemek danışmanı, yemek sitesi editörü, çevirmen, yemek stilisti gibi sıfatlarla devam ettiği iş yaşamının yanı sıra bol bol “gerçek” yemek pişirmeye devam ediyor.

Ülfet Aygen
34 yıldır ailesini birbirinden güzel yemeklerle besliyor. Açtığı börekler, hazırladığı mantılar, poğaçalar ve baklavalarla Bulgaristan göçmeni ailesinin yemek mirasını devam ettiriyor. Evinde pekmez, tarhana, salça yaparak köy hayatının güzelliklerini şehirde yaşatıyor.

Anne kız daha önce otel ve cafelere erişte ve kek hazırladılar. Son ortak çalışmaları olan bu kitap, ikisinin de deneyimlerinden ve yaşamlarından izler taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder